26. 10. 2012.

Meksički recept: Gorivo od tekile


Meksička tekila je poznata po omamljujućem delovanju. Sada Meksikanci koriste upravo te atribute da od nje prave biogorivo, kao alternativu dizelu.

Njome se do sada obično nazdravljalo, ali u budućnosti bi mogla da se koristi i kao pogonsko gorivo, koje bi se sipalo u vozila umesto dizela.
 
To je projekat koji je počeo tako što se primetilo da je industrija tekile u 2011. godini bacila gotovo 323 miliona kilograma otpada od agave, koji se mogao koristiti kao bio gorivo.
 
"Otpad od agave je dostupna biomasa koja može biti od koristi za industriju tekile. Otpad se svakako mora da se propisno odlaže, ne može samo da se baci u prirodu, tako da je to vrlo dobra poslovna prilika", kaže Martin Munoz, direktor referentnog centra agave i tekile.
 
Nju je iskoristila kompanija Karbon Diversion, koja prerađuje otpad od agave kako bi proizveli brikete koje se koriste kao gorivo za održavanje toplote u industrijskim pećima.
 
"Imamo veliku potrebu za gorivom. Za našu kompaniju isplativije je koristiti i prodavati gorivo od agave nego upotrebljavati dizel ili plin. Zbog jednostavne proizvodnje, gorivo od agave je jeftino", rekao je Francisko Vilasenjor.
 
U preradu otpada od agave umešala se i država, što je kompletnu priču podiglo na viši nivo.
 
Ministarstvo životne sredine i obnovljive energije meksičke federalne države Halisko iskoristilo je čak i fondove Evropske unije (EU) za istraživanja o koristima otpada od agave.

Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар