5. 10. 2012.

Pčele napravile plavi i zeleni med

Malo crveni malo plavi med: Zavisno od boje "m&m" čokoladica 

Pčelari na severoistoku Francuske bili su zatečeni kada su u svojim košnicama ugledali med   plavičaste i zelene boje. Neobična pojava pripisuje se fabrici biogoriva u okolini mesta Ribovila, u oblasti Alzas, koja je prerađuje ostatke šećera iz proizvodnje slatkiša. Pretpostavlja se da su pčele jele šećer od čokoladica "em and ems" (M&Ms).

Alzaška kompanija Agrivalor, koja prerađuje otpad iz fabrike čokolade "Mars" u čijem otpacima su pčele našle šećer, saopštila je da žali zbog nastale situacije i da su preduzete mere da se slična situacija više ne ponovi, prenosi BBC.
 
"Uočili smo problem istovremeno kada su to primetili i pčelari. Brzo smo pokrenuli proceduru da to zaustavimo", izjavio je portparol kompanije Agrivalor Filip Meinar.

Kompanija, čije sedište je oko 100 kilometara od Strazbura, saopštila je da će očistiti otpadne kontejnere i da će uskladištiti sav preostali otpad u zapečaćene kontejnere i hitno ih preraditi.
 
Broj pčela u svetu je poslednjih godina drastično opao. Oštra zima i prekomerne padavine van uobičajene sezone uticali su da pčele ove godine u Velikoj Britaniji ne mogu da prikupe dovoljno polena. Zbog toga su pčelari morali da priskoče u pomoć i da im daju šećer u sirupu, kako ne bi ostali bez meda.
 
Isto tvrde i francuski pčelari, koji navode da neće moći da prodaju "plavi med" na tržištu. Oni navode da, iako "plavičasto-zelena supstanca" ukusom podseća na med, ona to ipak nije. "Za mene to nije med i to ne može da se proda", izjavio je jedan lokalni pčelar.
 
Francuska je inače najveći proizvođač meda u Evropskoj uniji. Godišnje se u toj zemlji proizvodi 18.330 tona meda, iako je Francuska najpoznatija po proizvodnji vina. Samo u Alzasu ima oko 35.000 pčelarskih kolonija u kojima se proizvodi 1.000 tona meda godišnje.
 
Kompanija Mars, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolada u svetu, nije za sada ništa saopštila o neobičnom medu iz Alzasa.


Izvor: Vesti online

 

Нема коментара:

Постави коментар