16. 10. 2012.

Dnevno trošila po dve litre šampona i 21 sapun


Higijena je dobra stvar, ali čak i negovanje tela ima svoje granice, koje je prekršila Džulija Abdula iz Malezije. Naime, ona je razvila zavisnost od pranja ruku, tela i kose. Znala je da provodi i do 5 sati ispod tuša i da opere kosu 25 puta dnevno.

Džulija je svoju opsesiju razvila pre 20 godina, kada je radila u laboratoriju kao tehničarka, gde je često prenosila uzorke urina, stolica i krvi na HIV testiranja.

Tamo joj je u naviku prešlo da često i detaljno pere ruke, a kada je primetila da to radi prečesto, mislila je da sama može da se odvikne od toga, ali joj se stanje samo pogoršavalo godinama.

Zbog opsesije pranjem ruku, ubrzo je ostala bez posla, jer je konstantno kasnila. Računi za vodu su bivali sve veći, a do novaca je dolazila prodajom komšijinih otpada, koje je počela ds skuplja po kući.

Džulija je vremenom bivala sve depresivnija zbog svog problema, pa se za pomoć obratila organizaciji SAMH (Singapore Association for Mental Help), koja joj je uveliko pomogla, u početku. Kasnije je počela da preskače terapije, pa joj se stanje ponovo vratilo na staro. Počela je da troši dve boce šampona i čak 21 sapun dnevno, a opsesivno čišćenje tela ju je toliko umaralo da nije imala energije za ništa drugo.

Na svu sreću, njen savetnik iz SAMH-a je odlučio da je prijavi instituciji za psihički bolesne osobe, gde je provela tri nedelje. Danas se rešila svoje opsesije, pa je rekla da ponovo ima kontrolu nad svojim životom.

Izvor: Trojka

Нема коментара:

Постави коментар