28. 10. 2012.

Najtanja kuća na svetu


U Varšavi, u Vola okrugu, između zgrada u Hlodnoj br. 22 i Želazne 72, postoji mali prolaz. Arhitekta Jakub Ščenzni iz biroa Centrala prepoznao je njegov potencijal - projektovao je stambeni prostor širok od 72 do 133 cm.

Projekat je nazvan Ermitaž, ali je već poznatiji kao Keret kuća (Keret House) pošto će u njoj stanovati izraelski pisac Etgar Keret. Zvanično, ne vodi se kao kuća. Naime, budući da po građevinskom zakoniku Poljske zbog proporcija objekta on ne može da se zavede kao kuća, objekat je zvanično umetnička instalacija. 


Površina osnove objekta iznosi 14,5 m2. Objekat je jednostavna trougla čelična konstrukcija, izolovana sendvič panelima i obložena ivericom. Podignuta je iznad površine ovog prolaza, struju dobija od susedne zgrade, ali ima nezavisne vodovodne instalacije (kao vodovodni sistem na nekim brodovima).
 
Kuća je na tri sprata koji su povezani merdevinama. Na prvom nivou je kuhinja sa kupatilom i prostorom za obedovanje. Na drugom je spavaća soba sa radnim stolom, a postoji čak i mini potkrovlje za odlaganje stvari. Enterijer je ofarban u belo, kao i spoljašnjost kuće.
 
Ulaz u kuću je rešen pokretnim stepenicama: na pritisak dugmeta, one se spuštaju i podižu. Kada su podignute, deo se podvlači pod kuću, a deo postaje podna površina.

Sam po sebi, ovaj projekat je već izazvao mnogo reakcija u stručnoj i široj javnosti.
 
Dodatnu polemiku, međutim, izaziva namena objekta: "da pruži kreativne radne uslove i postane značajna platforma za svetsku intelektualnu razmenu". Mnogi smatraju da ovakav prostor može samo da uguši bilo čiju kreativnost, a ne da je podstakne.
 
Ljudi su različiti, pa su i njihove potrebe takve. Etgar Keret misli da će mu njegova "isposnička ćelija" omogućiti da stvara više i bolje nego do sad. Pored toga, on namerava da bude i dobar domaćin i da ugošćuje prijatelje intelektualce u svojoj kući.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар