23. 10. 2012.

Najniži automobil na svetu

 Najniži putnički automobil na svetu Mirai pokreću baterije

Japanci su još jednom pokazali koliko su dobri u izradi automobila, napravivši najniži putnički automobil na svetu, koji se našao i u Ginisovoj knjizi rekorda. Da stvar bude zanimljivija, za njegovu konstrukciju su zaduženi učenici srednje škole, u gradu Asakučiju. Projekat nosi nasiv "Mirai", što u prevodu sa japanskog znači budućnost...

Od zemlje do najviše tačke na vozilu ima 45.2 centimetara, što je za gotovo šest "santima" niže od prethodnog rekordera, automobila po imenu "Fletmobil". Za razliku od tog modela, koji je predstavljao repliku Betmobila, Mirai bi mogao da se nađe na ulicama, a pokreću ga baterije.
 
"Može biti zastrašujuće kada vozite Mirai duž prometne ulice, pogotovo jer je površina puta blizu samog vozača. Tu je, sa druge strane, realna mogućnost da vas neki veći automobil pregazi", izjavio je Harada Kazunari, direktor škole u Asakučiju.
 
Upravo zbog toga, Mirai u pratnji ima dva automobila "normalne" veličine - jedan ispred, jedan iza sebe, a kako izgleda kada se ovaj patuljak nađe na ulici, pogledajte u nastavku.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар