6. 10. 2012.

Pronađen grob kraljice Maja - Vrhovne ratnice

Ostaci majanske kraljice u grobu smeštenom 11 metara pod zemljom
  
Arheolozi su pronašli grobnicu sa ostacima kraljice Maja koja je sahranjena sa nakitom od žada i noževima od opsidijana. Američki arheolog koji je pronašao grobnicu kaže da je reč o jednom od najvažnijih otkrića u vezi Maja.
Predmeti od žada pronađeni u grobnici - kraljica okućena za onaj svet


U grobu su pronađene keramičke vaze iz 7. ili 8. veka, kao i morske školjke, žad i mali noževi od crnog kamena. Ostaci žene poslati su u laboratoriju u Gvatemali na DNK testiranja.
 
Arheolog Dejvid Frajdel kaže da 43 godine radi u Gvatemali, Meksiku i Belizeu i da je ovo njegovo najveće otkriće do sada, jer je reč o kraljici čije se ime zna - Kalomt'e K'abel (Lady K'abel).
 
Ovo otkriće, kako veruju stručnjaci, moglo bi da doprinese redefinisanju razumevanja političke uloge žena u periodu takozvane klasične kulture Maja.
 
"Kraljica je sahranjena 11 metara ispod površine u hramu u blizini stepenica. K'abel nije bila obična osoba. Činjenica da je tu sahranjena znači da je ona bila značajna, odnosno da je i dalje bila predmet obožavanja i posle pada dinastije", rekao je Frajdel.
 
Tim koji radi u kraljevskom grada Maja El Peru-Vaka pronašao je keramičke posude, nakit od žada kao i veliki kamen sa natpisom i imenom kraljice. Na posudi od alabastera prikazana je glava i ruka starije žene i ispisano ime kraljice.
 
K'abel, koja je smatrana najvećim vladarom kasnog klasičnog perioda, vladala je zajedno sa mužem K'inih Bahlam, najmanje 20 godina tokom 7. veka. Ona je bila vojni upravitelj kraljevstva Vaka za svoju porodicu, carsku kuću Kralj zmija i nosila je naziv "Kalumte" ili "Vrhovni ratnik". Bila je po rangu viša od svog muža kralja. 

Izvor: Vesti online

 

Нема коментара:

Постави коментар