18. 7. 2013.

U rerni spalila remek-dela vredna milione evra!


 Matisova „Devojka koja čita u belom i žutom“

Kada se policija primakla „dokaznom materijalu“, remek-delima Pikasa, Monea i Matisa, Olga Dogaru ih je uništila u rerni! Slike čija se vrednost procenjuje između 100 i 200 miliona evra, Olga je spalila da bi zaštitila sina koji je optužen da ih je ukrao.

Olga Dogaru priznala je da je nakon što joj je sin uhapšen „uništila dokaze“ tako što je spalila slike. Nije čudno što je majka htela da zaštiti svoje dete, ali činjenica da je pri tom spalila umetnička dela vredna desetine miliona dolara ostavlja bez daha!

Pikasova slika „Arlekinova glava“

Rumunski istražitelji pronašli su ostatke boje i platna pa više nema sumnje da je mesto zločina nad umetninama bila rerna.

Sin Olge Dogaru optužen je za krađu vrednih slika Pikasa, Monea i Matisa iz muzeja Kunsthal u Roterdamu, javlja Bi-Bi-Si.

Vrednost uništenih slika procenjuje se između 100 i 200 miliona evra.

Upravnik rumunskog Narodnog muzeja Ernest Oberlander-Tarnoveanu nije želeo da potvrdi da li ostaci odgovaraju ukradenim slikama, ali je istakao da bi se, ako se to pokaže kao tačno, radilo o zločinu protiv humanosti.

Čim je policija počela da pretražuje njeno selo, Olga Dugaru je, kako sama priznaje, spalila slike koje je prethodno sakrila u napuštenoj kući i na groblju.

Iz muzeja Kunsthal ukradeni su, a zatim i zauvek nestali u plamenu Olginog šporeta Pikasova slika Arlekinova glava, Moneov Most Voterlu i Matisova Devojka koja čita u belom i žutom.

Moneov „Most Voterlu“


Izvor: RTS



Нема коментара:

Постави коментар