17. 7. 2013.

Pronađen najstariji kalendar na svetu!


Niz jama u Škotskoj, nalik na Mesečeve mene, star je oko 10.000 godina i predstavlja dokaz da su sakupljačka i lovačka društva na veoma sofisticiran način pratila prolazak vremena. Reč je o kalendaru i do 5.000 godina starijem od do sada otkrivenih mesopotamskih merača vremena!

Britanski arheolozi uvereni su da su pronašli najstariji lunarni kalendar na planeti na jednoj poljani u oblasti Aberdinšir, u Škotskoj.

Iskopavanjem u blizini dvorca Krejts otkrivene su jame koje oblikom podsećaju na Mesečeve mene i prate lunarne mesece, prenosi Bi-Bi-Si.

Tim stručnjaka, koji pod okriljem Univerziteta u Birmingemu istražuje lokalitet, tvrdi da su drevni spomenik kulture napravili pripadnici društva sakupljača i lovaca pre oko 10.000 godina.

Na grupu jamica koja je postavljena u liniju arheolozi su naišli još 2004. godine, a eksperti koji su ih analizirali kažu da je moguće da je formacija imala i drveni stub.


Kalendar iz Mezolita stariji je nekoliko hiljada godina od sličnih kreacija za merenje vremena nastalih u Mesopotamiji.

Otkriće je objavljeno u žurnalu Internet Archaeology.

Prema rečima vođe stručnog tima Vinsa Gafnija, profesora pejzažne arheologije na Univerzitetu u Birmingemu, dokazi ukazuju na to da su sakupljačko-lovačka društva u Škotskoj imala i potrebu i sofisticiranost da prate prolazak vremena, ali i korekcije kalendara zarad promena godišnjih doba tokom lunarne godine.

Vins Gafni na lokalitetu u Aberdinširu, u Škotskoj

„Imajte na umu da se sve ovo dešava 5.000 godina pre nastanka nama poznatih prvih kalendara u ovom delu sveta. Reč je o ilustraciji važnog koraka ka formalnom praćenju vremena, a time i same istorije“, naglasio je profesor Gafni.


Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар