20. 7. 2013.

Jestiva remek dela: Portreti od žvaka, mleka, vina...



Cirkuzanti iz Katmandua naučili su veštine u indijskim cirkusima, kojima su prodati još kao deca, a danas su, spaseni života punog zlostavljanja, oformili jednu od najboljih modernih cirkuskih trupa u Nepalu i pripremaju se da svoj spektakularni šou izvode i širom sveta.

Svi su oni iskusne akrobate i time se bave već godinama, ali kada su počeli da te veštine izučavaju u Indiji, radili su to protiv svoje volje - prodati kao roblje i prisiljavani da izvode vratolomije pred gomilom ljudi.

Sada, kada su izbavljeni i vraćeni u Nepal, cirkuske veštine izvode najbolje što mogu, i to ne zbog toga što moraju, prenosi AFP.

"Dopada mi se to što me sada niko ni na šta ne prisiljava. To radim iz sopstvene želje i mogu da izvodim delove predstave koja sama izaberem", kaže Andžali Šhetri Kadka (20), jedna od spasenih.


Nepalsku decu roditelji često prodaju trgovcima koji ih ubeđuju da njihova deca imaju šanse da bolje žive preko granice.

Međutim, realnost je, obično, sasvim drugačija i svodi se na godine zlostavljanja i prinudnog, neplaćenog rada.

Jedna nevladina organizacija je spasla skoro 400 maloletnih Nepalaca iz cirkusa u Indiji, ali oni po povratku teško uspevaju da nastave sa nekadašnjim načinom života.



"Trudimo se da ih vratimo životu sa njihovim porodicama, ali ponekad to zavisi od mnogih faktora, kao što je stigmatizacija u društvu, verovanje da se neko dete vratilo sa virusom side, da su na neki način iskvareni, tako da ih nije lako asimilovati", objašnjava predstavnica nevladine organizacije "Fridom meters" u Nepalu Lesli Braun.

Većina povratnika ne želi da i dalje radi u cirkusu i ta organizacija im pomaže da stanu na noge podučavajući ih novim veštinama i poslovima kako bi mogli da zarađuju za život.



Takav je slučaj i sa Sunitom Karki (20), koja je prodata cirkusu kada je imala devet godina, tri godine kasnije je spasena, a sada studira prava.

"Sarađivaću sa organizacijama koje spasavaju ljude iz cirkusa. Želim da postanem dobar advokat kako bih pomogla onima koji su u sličnoj situaciji u kakvoj sam ja bila", kaže Sunita.



Međutim, za članove sjajne cirkuske trupe u Katmanduu, izvođenje cirkuskih veština je način života, izvor radosti, a i prihoda i mogućnost da se izgradi karijera.

Njihov cirkus je jedini moderni cirkus u zemlji, a sada žele da ostvare uspeh i u inostranstvu - njihov međunarodni debi biće spektakl u Velikoj Britaniji iduće godine.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар