20. 7. 2013.

Otkriveno groblje zagonetnih ratnika


Nekropola koja je nedavno otkrivena na severu Francuske pružila je stručnjacima nove podatke o La Ten (latenskoj) kulturi zagonetnih ratnika koji su dominirali Evropom gvozdenog doba.

Petnaest bogato opremljenih grobova, od kojih je 14 iskopano do sada, pronađeni su u blizini grada Bušer i potiču iz četvrtog i trećeg veka pre nove ere.

La Ten, nazvani po selu u Švajcarskoj gde su dokazi o njihovom postojanju prvi put pronađeni, bili su keltska kultura koja se razvila severno od Alpa sredinom prvog milenijuma pre nove ere. Odatle, proširili su se na prostor od Rumunije do Britanije.

Nekropola se nalazi na 640 jutara zemlje koja će biti iskorišćena za izgradnju komercijalnih i ekonomskih zgrada. Istraživanja sprovodi INRAP, ogranizacija specijalizovana za takozvanu "spasilačku" arheologiju.

Najimpresivnije su sahranjena petorica ratnika koji su u smrt otišli u punoj ratnoj opremi, sa kopljima, štitovima i mačevinama.

Nedaleko od njih, piše list "Arheologija", sahranjene su žene sa raskošnim asortimanom bronzanog nakita. Nekoliko njih imalo je i veoma kvalitetne ogrlice oko vrata.

Iako im je odeća davno nestala, ostaci izvanrednih koralnih broševa i igala govore o nekadašnjem sjaju odeće. Stručnjaci kažu da nema dokaza o postojanju dečjih grobova što, kažu, nije neobično za groblje La Ten civilizacije.

Izvor: Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар