19. 7. 2013.

Soldaten kafe: Da li biste se napili u nacističkoj kafani?


Soldaten kafe u indonežanskom gradu Bandung mesto je gde su do skoro turisti dolazili kako bi popili piće u lokalu čiji je enterijer ukrašen nacističkim simbolima. Zidovi unutar naci-kafea ukrašeni su kukastim krstovima, fotografijama poznatih nacista, tu je i ogromna zastava sa svastikom, a kao kruna svega, zid krasi ogromna fotografija Adolfa Hitlera. Konobari u kafeu obučeni su u uniforme koje liče na nacističke SS trupe.

Lokal je otvoren još 2011, ali je nakon teksta koji je pre nekoliko dana izašao u lokalnom listu na engleskom jeziku privremeno zatvoren. Zvaničnici u Indoneziji pozvali su vlasnika na informativni razgovor kako bi im obrazložio zbog čega je tako dekorisao restoran.

Henri Malijan, vlasnik kontroverznog kafea, kaže da je njegov lokal, zbog dizajna enterijera, privlačio veliki broj posetilaca.

- Ja sam biznismen, a ne političar. Imam prava da dekorišem svoj restoran na bilo koji način koji će privući ljude. Siguran sam da nisam prekršio nikakav zakon. Jedini razlog zašto se u lokalu nalazi i Hitlerova slika jeste što sam na taj način kompletirao svoju zamisao u vezi sa enterijerom kafića – kaže vlasnik kafea.


S druge strane, vlasti u Bandungu kažu da su privremeno zatvorile objekat jer simboli u kafiću promovišu nasilje i rasizam.

Vlasnik kaže da ne zna zbog čega su ga vlasti naterale da zatvori kafe, ali da se nada da će njegov lokal uskoro ponovo raditi.

- Kontroverze će uvek postojati. Međutim, takođe je bitan i ugao iz kojeg ih posmatrate. Rat je sam po sebi zločin i u njemu će uvek biti strahota i ubistava. Kada su Holanđani kolonizovali Indoneziju mnogi Indonežani su pobijeni. Takođe, šta je sa slučajem kada su Amerikanci bombardovali Hirošimu? Zašto su samo nacisti loši momci? – pita se vlasnik kafea.

Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар