19. 7. 2013.

Roboti čiste čuveni most u Sidneju


Posebno dizajnirani roboti „angažovani“ su za čišćenje čuvenog mosta preko Sidnejske luke. Operacija odstranjivanja rđe i stare farbe sa australijskog simbola opisana kao jedan od najznačajnijih programa održavanja na svetu.

Australijske vlasti su za čišćenje čuvenog mosta preko Sidnejske luke angažovale dva moćna robota.

Roboti Sendi i Rouzi zaduženi su da sastružu svu prljavštinu sa mosta pre nego što ponovo bude ofarban. Mašine ubrizgavaju vazduh pod velikim pritiskom, odstranjujući rđu i staru farbu sa australijskog simbola.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, operacija je opisana kao jedan od najznačajnijih programa održavanja na svetu.

Čišćenje mosta smatra se veoma opasnim poduhvatom, jer radnike primorava da satima provode u neudobnim pozama, a izloženi opasnostima trovanja azbestom i starom farbom.


Roboti, delo naučnika Tehnološkog univerziteta u Sidneju, najpre skeniraju površine za čišćenje, praveći trodimenzionalne mape i proračune koliko je snage potrebno da se sa pojedinih delova mosta skine farba.

„Posao čišćenja mosta je veoma riskantan za ljude. Most vibrira zbog saobraćaja i ima kompleksnu strukturu, pa smo se zato obratili Tehnološkom univerzitetu za pomoć“, istakao je predstavnik australijske službe za puteve i vode.


Jedna od glavnih znamenitosti grada, Sidnejski lučki most, poznat i kao „Vešalica za kaput“ (Coathanger) zbog karakterističnog lučnog izgleda, otvoren je u martu 1932. godine, a do 1967. je bio najviša građevina u Sidneju.

Izvor: RTS



Нема коментара:

Постави коментар