24. 7. 2013.

Njujork i Majami će nestati pod vodom


Milionski priobalni gradovi, poput Njujorka, Bostona i Majamija, nestaće u narednih dve hiljade godina usled podizanja nivoa mora. Naučnici navode da će porast prosečne temperature za jedan stepen Celzijusa uslovljavati porast nivoa mora od dva metra.

Zbog rasta nivoa mora usled globalnog zagrevanja u narednih 2.000 godina mnogi veliki priobalni gradovi, uključujući i američke Boston, Njujork i Majami, skoro sigurno će nestati pod vodom.

U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences Anders Leverman, zajedno sa timom naučnika sa Univerziteta u Potsdamu, navodi da će nivo mora u narednih 100 godina porasti za dva, dok će u sledećih dva milenijuma i do deset metara.

„Za svaki stepen Celzijusa koliko skoči prosečna temperatura očekujemo da nivo mora poraste dva metra“, istakao je Leverman u izveštaju The Multimillennial Sea-Level Commitment of Global Warming.

 Grafički prikaz porasta nivoa mora (u metrima) usled globalnog zagrevanja i rasta prosečne temperature od jednog do četiri stepena Celzijusa

Svi priobalni svetski gradovi biće ugroženi, a naučnici tvrde da će imati katastrofalne posledice po severnoameričke gradove poput Njujorka, Majamija i Bostona.

Naučnici predviđaju i da će usled slabijih morskih oluja ova područja mnogo ranije postati nenastanjiva.


Izvor: RTS


Нема коментара:

Постави коментар