24. 7. 2013.

Čudo prirode: Čokoladna brda na Filipinima!



U zavisnosti od sezone, čokoladna brda menjaju boju, počevši od zelene do čokoladno smeđe. Uz ovo filipinsko čudo vežu se brojne legende, a najpoznatija je ona o divu. Najpoznatija turistička atrakcija u Boholu očarala je svet.

Neobične geološke formacije smjestile su se u centralnoj regiji Visayas na Filipinima. Utvrđeno je da postoji 11.776 brda na oko 50 kvadratnih kilometara površine.

Čokoladna brda izgledaju kao ženske haljine ili brda od divovske krtice ili čak i nešto iz dečIjih crteža. Neobična stvar u svemu tome je da je to prirodni fenomen. Geolozi veruju da su brda formirana od morskog krečnjaka na vrhu glinenog sloja. Neka su visoka od 30 do 50 metara. Obično su prekrivena travom tokom godine, ali postanu smeđa za vreme suše – otud su i dobila ime čokoladna.

Čokoladna brda su zaista jedan od Filipinskih ‘najupečatljivijih’ odredišta. Kompleks Čokoladnih brda ima: hostel, bazen, restoran i vidikovac.


Postoji mnogo različitih legendi o poreklu brda, a većina uključuje divove, kako bi objasnili veličinu gomile. Jedna od najpoznatijih glasi: dva diva su bacala kamenje jedan na drugog. Uskoro su postali umorni i povezivala ih je zajednička iscrpljenost, te su tako postali prijatelji. Otišli su ruku pod ruku, zaboravljajući da počiste svo kamenje (čokoladna brda) koje su pobacali.

Alternativa toj legendi je da se div zaljubio u smrtnicu, koja je umrla. Div je bio očajan i teške suze su padale iz njegovih očiju. Suze su se stvrdnule na zemlji i tako su nastala brda.


Izvor: Haber



Нема коментара:

Постави коментар