24. 7. 2013.

Kakadu „najezda“


Oko dve hiljade roze i belih kakadu papagaja već nedeljama zadaju muke stanovnicima australijskog grada Bulijua. Lepe ptice u gradskoj sredini traže spas od suše, ali pri tom izazivaju prekide struje i prljaju sve oko sebe!

Grad Buliju na severoistoku Australije već dva meseca opseda oko dve hiljade roze i belih kakadu papagaja, izazivajući prekide struje i veliki nered.


Gradonačelnik tog grada Rik Briton, objasnio je za Bi-Bi-Si da je dolazak ptica posledica velike suše.

Ptice najviše vole da sede na žicama dalekovoda, zbog čega često dolazi do kvara na električnoj mreži, objasnio je gradonačelnik i dodao da će papagaji ostati najverovatnije do novembra kada se očekuju prve veće kiše.


„Stanovnici su pokušavali da ih oteraju, ali ih jednostavno ima previše. Ljudi će morati da se naviknu na njih", naveo je Briton.

Ptice, koje inače nisu nimalo agresivne, prave veliki nered i prljavštinu u gradu koji se ponosi svojim lepo uređenim parkovima i travnjacima.


Ali njihov dolazak, smatra Briton, nije isključivo negativan.

„Za one koji žele da vide veliko jato ptica izbliza, Bulija je prava prilika. Papagaji bi mogli da budu naša turistička atrakcija“, otkrio je gradonačelnik dobru stranu „najezde“ papagaja.


Izvor: RTS




Нема коментара:

Постави коментар