25. 7. 2013.

I posle Tita turizam!

„Orlovo gnezdo“

Vile, letnjikovci i bunkeri nekadašnjih diktatora u žižu medijske pažnje dospeli su nakon najave da će u renoviranje Hitlerovog „Orlovog gnezda“ biti uloženo više od 20 miliona dolara. Među turističkim destinacijama objekti Musolinija, Staljina i Tita!

Među svetskim diktatorima u priči američke televizije Si-En-En, o njihovim letnjikovcima i vilama, našli su se Adolf Hitler, Josif Visarionovič Staljin, Josip Broz Tito, nekadašnji albanski kralj Zogu.

Autori priloga bili su podstaknuti otvaranjem nekadašnjeg Hitlerovog zamka u Bavarskoj za turiste.

Jedno od pitanja koje se nametnulo je da li odlazak u nekadašnje letnjikovce i bunkere tirana pomaže da se nauči istorijska lekcija? „Ili je to rđava usluga onima koji su patili pod brutalnim režimima“, navodi se u pratećem tekstu.

Staljinova dača u Sočiju

Na listi se nalazi Hitlerov zamak „Orlovo gnezdo“ u bavarskim Alpima, u kojem je otvoren restoran za posetioce. Nedavno je najavljeno da će 22,5 miliona dolara biti utrošeno na renoviranje objekta.

U grupu diktatora i tirana smešten je i jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, a u tekstu je predstavljen bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar.

Titov bunker

Bunker je do devedesetih godina prošlog veka predstavljao tajnu, a ovog leta je otvoren kao umetnički projekat sa nizom instalacija.

Turisti sada mogu da posete i jednu Staljinovu daču (seoska kuća) u ruskom gradu Sočiju, koji će sledeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Titov bunker

„Sa zasađenim palmama koje su uvezene iz Kalifornije i mestima za snajperiste ovo je bilo omiljeno Staljinovo mesto prilikom odlaska iz Moskve. Sada je to mali i donekle neudoban muzej“, navodi Si-En-En.

Vilu Torlonia u Rimu, u kojoj je živeo italijanski fašistički diktator Benito Musolini od 1925. do 1943. godine, danas može da se poseti za osam evra. Zdanje je pretvoreno u muzej u kojem mogu da se vide filmovi iz Musolinijevog vremena.

 Musolinijeva vila


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар