22. 7. 2013.

Amerikanci prave oružje u dnevnoj sobi pomoću 3D štampača


 Trevis Lerol

Dva meseca nakon što je Kodi Vilson prvi put demonstrirao pištolj napravljen pomoću trodimenzionalnog štampača, Stejt department mu je zabranio da preko interneta distribuira nacrt za izradu takvog pištolja, ali ga je on već podelio sa hiljadama ljudi, pa entuzijasti sada prave oružje – kod kuće.

Jedan od takvih je Trevis Lerol (31), koji izrađuje pištolje u svojoj kući u predgrađu Baltimora, prenosi AFP.

Produkt 21. veka, 3D printer, koji košta oko 1.300 dolara, slaže slojeve vrele plastike jedan preko drugog i time se, postepeno, može dobiti… jednom rečju, šta god poželite.

Koristeći program koji je skinuo sa interneta, Lerol je napravio pištolj skoro u potpunosti od plastike, pod nazivom „oslobodilac“ (liberator), koji ispaljuje prave metke.

- To je najosnovniji tip pištolja, krajnje je jednostavan i prilično nepouzdan, ali je, kao tehnološki izazov, izrada vatrenog oružja od plastike prilično teška, a za mene je to bilo veoma izazovno i poučno – kaže on.

Izumitelj ovog pištolja je Kodi Vilson, a on je bio i prvi koji je ispalio metak iz tog oružja ranije ove godine.

Neki američki zakonodavci sada pokušavaju da zakonom zabrane korišćenje trodimenzionalnih štampača u te svrhe, ali pristalice izrade takve vrste oružja kao što je Lerol ne vide u tome razlog za zabrinutost.


- To nije oružje koje bi bilo naročito opasno po druge. To je pištolj koji može da ispali samo jedan metak, a na tržištu je dostupno mnogo bolje oružje, tako da se ne bojim da bi on mogao da bude upotrebljen u kriminalne svrhe ili slično – kaže on.

Kad je reč o izradi pištolja kod kuće, kako on navodi, ljudi u Americi to rade još otkako ta zemlja postoji, tako da za to, u suštini, i nije neophodan 3D printer.

Istina je da je, za sada, oružje „isprintovano“ u trodimenzionalnoj verziji prilično primitivno, ali čak i jeftiniji štampači već mogu da se koriste za izradu delova za modernije oružje.

Ono što zabrinjava zagovornike kontrole oružja jeste činjenica da će, sa razvojem tehnologije, vlasti moći malo toga da učine kako bi ograničile pristup oružju.


Izvor: Tanjug




Нема коментара:

Постави коментар