21. 7. 2013.

Prodaje se Šindlerova lista

 Originalna Šindlerova lista

Na „I-beju“ se našao i originalni spisak 801 Jevreja koje je u Drugom svetskom ratu spasao Nemac Oskar Šindler. Početna cena tri miliona dolara.

Originalni spisak Jevreja koje je nemački industrijalac Oskar Šindler spasao od Holokausta u Drugom svetskom ratu našao se na veb sajtu za aukcijsku prodaju I-bej, sa početnom cenom od tri milona američkih dolara.

Spisak od 14 strana, sa imenima 801 osobe, otkucan na pisaćoj mašini, bio je prvobitno u vlasništvu Isaka Šterna, desne ruka Oskara Šindlera, izjavio je Frans presu Geri Zimet, zastupnik prodavca retkog dokumenta.

„Šternov nećak ga je (u Izraelu) prodao pre otprilike tri godine sadašnjem vlasniku, koji je dokument kupio kao vid investicije“, rekao je Zimet, koji je predstavnik sajta za prodaju i prikupljanje retkih pisanih dokumenata Moments In Time.

On nije želeo da iznese više detalja o trenutnom vlasniku Šindlerove liste. „Ne očekujem nikakve ponude do poslednjeg dana, ili još verovatnije do poslednjih pet do 10 minuta do isteka licitacije za ponuđeni dokument na sajtu 'I-bej'“, dodao je Zimet.


Zimet i njegov partner Erik Gazin odlučili su da Šindlerovu listu ponude na I-beju zbog globalnog opsega tog sajta.

Licitacija za Šindlerovu listu ističe 28. jula u 18 časova po lokalnom vremenu u Los Anđelesu.

Šindler je, kako podseća AFP, spasao živote oko 1.200 Jevreja koji su za vreme Drugog svetskog rata radili u njegovim fabrikama na teritorijama današnje Poljske i Češke.

Oskar Šindler

Umro je u anonimnosti 1974. godine u Zapadnoj Nemačkoj, u 66. godini.

Njegova priča je bila tema čuvenog filma Stivena Spilberga Šindlerova lista, snimljenog 1993. godine.

Šindlerov grob
Izvor: RTS





Нема коментара:

Постави коментар