25. 1. 2013.

Sam napravio mašinu za dijalizu, 13 godina se održava u životu

 

Tri puta nedeljno Kinez Hu Songven sedi u svom taoletu u skromnoj kući i prima dijalizu sa mašine koju je sam napravio. Songven, kom su pre 13 godina počeli da otkazuju bubrezi, mašinu koja ga održava u životu napravio je od starih medicinskih instrumenata i escajga iz kuhinje.

Bolest bubrega ustanovljena mu je još 1993. godine kada je bio na koledžu. Zbog bolesti Songvenu je bilo potrebno prečišćavanje krvi koje je jedino moguće mašinom koja je veoma skupa da bi je Songven nabavio.

Naime, ovaj Kinez se šest godina lečio u bolnici sve dok nije ostao bez ikakvih prihoda. Tada je rešio da sam napravi svoju mašinu. Kako kaže, iako su mu dva prijatelja umrla nakon što su pokušali da se sami leče na isti način, to ga nije obeshrabrilo da napravi spravu koja će ga održavati u životu.


Njegov izum funkcioniše kao eksterni bubreg. Glavni sastojci su natrijum-hlorid, kalijum-hlorid i kalijum-hidrogen karbonat koji se mešaju u ključaloj vodi. Njegova krv se prečišćava pomoću tečnosti koja se nalazi u mašini, nakon čega se vraća u krvotok.

Takođe, ovaj nesrećni Kinez je izložen konstantnoj mogućnosti trovanja krvi jer ne koristi sterilisanu vodu. Ipak, on pomoću ovog izuma živi već 13 godina.

Zdravstvo u Kini je veoma loše uređeno. Zdravstveno osiguranje je regulisano tako da pola troškova plaća država a pola pacijent. Ipak, opcija za siromašne koji sebi ne mogu da priušte pregled ne postoji pa su, kao i Songven, prinuđeni da se sami snalaze.

Pogledajte video-snimak:


Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар