31. 1. 2013.

Hit u Turskoj: Transplantacija brkova za 2.000 evra!


U Turskoj i na Bliskim istoku,  postoji izreka “muškarac bez brkova k’o kuća bez balkona”, a isti su  odraz muškosti, zrelosti, moći.

- Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose levičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkove najviše vole predstavnici desničara – tvrdi antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Fliš.

Zato je jedan broj stručnjaka, koji se bave transplatacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima.

U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se novim zahtevima tržišta.

Transplantacija brkova u proseku košta 2.000 evra, što je daleko jeftinije nego u SAD i zapadnom delu Evrope, zbog čega se ogroman broj stranaca sa manjkom malja obraća turskim stručnjacima za pomoć.

Procenjuje se da je Turska od ove vrste “turizma” u prošloj godini zaradila više od 35 miliona evra. Jedan od turskih hirurga Selatin Tulunej tvrdi da posao cveta.

- Bavim se presađivanjem brkova od pre tri godine. Veliki broj muškaraca je došao da im pomognem. Jedan od njih mi je poverio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu, i da ga niko ne uzima za ozbiljno jer nema brkove, dok ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije – objasnio je doktor Tulunej za kanadski list “Pres”.

Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар