17. 1. 2013.

Gluvi blizanci se eutanazovali kad su saznali da će oslepeti


Jednojajčane blizance (45) iz Antverpena koji su rođeni gluvi lekari u Belgiji su podvrgli eutanaziji nakon što su otkrili da će uskoro potpuno oslepeti.

Naime, braća su sama zatražila eutanaziju jer nisu mogla da podnesu mogućnost da nakon celog života provedenog zajedno jedan drugog više nikada ne vide.

Belgijski zakoni dopuštaju eutanaziju ukoliko pacijenti jasno izraze želju i pate od nepodnošljivog bola uz detaljnu procenu lekara. Eutanazija u Belgiji razlikuje se od one u Švajcarskoj gde pacijent mora aktivno da “učestvuje” u primanju leka koji će ga ubiti, odnosno dopušteno je samo “potpomognuto samoubistvo”.

U Belgiji su u 2011. godini obavljene 1.133 eutanazije, što je oko jedan odsto svih smrtnih slučajeva u zemlji. Ali u slučaju blizanaca neuobičajeno je to što nije potpuno jasno jesu li patili od nepodnošljivih bolova ili su bili smrtno bolesni.

Braća Mark i Edi Verbsem zajedno su radili kao stolari i i delili su stan. Njihov brat Dirk (46) rekao je kako su blizanci bili užasnuti samom činjenicom da se više neće moći videti.

- Za moju braću to je bilo nepodnošljivo. Zajedno su živeli, čistili i kuvali. Bili su jako uredni, a slepilo bi ih gurnulo u zavisnost o drugima. Ipak, mislim da bi, da su imali vlastite porodice, imali razlog za život. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i članovima najbliže porodice – rekao je Dirk i dodao kako su roditelji i on pokušavali da odgovore  od eutanazije. Ali bili su uporni.

- Mark i Edi su nam mahnuli. ‘U nebo, u nebo’,  rekli su nam. I bilo je gotovo – ispričao je brat.

Lekar koji je vodio eutanaziju, David Dufor, rekao je kako su blizanci tokom postupka bili potpuno pri svesti. Rekao je kako su bili veoma srećni i kako je njemu bilo veliko olakšanje što im je pomogao i olakšao im muke.

- Popili su kafu u dvorani i mnogo su razgovarali. Odvajanje od roditelja i brata bilo je vrlo lepo i smireno – dodao je Dufor.

Izvor: Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар