18. 1. 2013.

Francuska porodica živi sa polarnim medvedima na Arktiku


Mlada četvoročlana porodica iz Francuske već drugu godinu zaredom zimu provodi na Arktiku,  i to na jahti, a kako kažu, prve komšije su im polarni medvedi. Naime, porodična jahta “Vagabond”, dužine 15 metara, ne plovi nigde i glavno je utočište ove porodice. Kapetan ove jahte Erik Brauzer ima jedinstvenu posadu, koju čine njegova supruga i trogodišnja i petogodišnja ćerka.

Ova zimska avantura nije prva u nizu Brauzerovih. Pre pet godina zimovali su na brodu blizu Spitsbergena, ostrva u Norveškoj. Brauzerova starija ćerka imala je samo 12 dana kada je došla na brod.

- Naše prve komšije su polarni medvedi. Mislim da smo za pet godina videli najmanje 800 polarnih medveda – rekao je otac.

Prošle zime bili su udaljeni 50 kilometara od centra, tako da su po osnovne namirnice išli jednom nedeljno. Ove zime jahta je od centra udaljena samo nekoliko minuta. Govoreći o svom boravku na Arktiku, ističu da to ima i prednosti i mane.


- Dosta toga nam nedostaje, prijatelji, porodica, međutim uz pomoć Skajpa možemo uvek da ih kontaktiramo – priča Brauzer.

Kapetan ove jahte i glava porodice, koji je po profesiji okeanograf, istakao je da nikada nije mogao da podnese rad u kancelariji.

- Ja sam istraživač i baš zbog toga sam došao na ideju da zimu provedem na brodu sa svom opremom koja mi je potrebna za istraživanje, merenje debljine leda i temperature na kojoj se led topi – objasnio je.

Brauzer i njegova porodica ostaće na Arktiku do jula, sve dok led ne počne da se topi. Nakon toga, leto će provesti na Grenlandu. Još ne znaju gde će provesti sledeću zimu.

Pogledajte jedan njihov dan na Arktiku:


Izvor: Telegraf


Нема коментара:

Постави коментар