24. 8. 2012.

Zora Asteka ispisana u kamenu


Niz kamenih blokova sa uklesanim predstavama zmija, ratnika i obezglavljenih zarobljenika otkriven je na svetom astečkom mestu Tenočtitlan u centru Meksiko Sitija.

Predstave, njih 25, isklesane su u sicom i crvenom vuklanskom kamenu i smeštene na pod trga ispred kompleksa Templo Major gde su Asteci ritualno ubili na hiljade ljudi pre dolaska Španaca.

Kamenje potiče iz perioda od 1440. do 1469. godine i vladavine Moktezume prvog i opisuje rođenje Huitcilopočtila, actečkog boga rata i sunca.Bareljefi zmija sa otvorenim ustima, ratnika sa štitom i kopljem i zarobljenika koji plače dok kleči, sa rukama vezanim iza leđa, pričaju priču o kosmičkom ratu između sunca, meseca, zvezda koji je prethodio rođenju vrhovnog astečkog božanstva i rođenju astečke kulture.

Raul Rodriges Barera, koji predvodi istraživanja za meksički Nacionalni institut antropologije i istorije i meksički Nacionalni savet za kulturu i umetnost rekao je listu "Arheologija": "Ovo je istorijski dokument u kamenu, priča o ratu, žrtvovanju i smrti". 

Izvor: Press online

Нема коментара:

Постави коментар