25. 8. 2012.

Svemir nije nastao s Velikim praskom!?


Australski fizičari osmislili su novu teoriju stvaranja svemira i suprotstavili je teoriji Velikog praska. Prema njihovom mišljenju svemir je nastao velikim hlađenjem koje je slično zaleđivanju vode i pretvaranju u led koji daljnjim hlađenjem popuca.

Istraživači sveučilišta u Melbourneu i melburnškog Kraljevskog instituta za tehnologiju smatraju da se svemir naduvao, proširio i ohladio, odnosno kako se od vrlo malenog, vrućeg i gustog pretvorio u svemir veličine i temperature kakve ga danas poznajemo. Poprilično su uvereni i kako nastavlja da se hladi i širi iz dana u dan.
 
Prema njihovoj teoriji tajna razumevanja porekla svemira nalazi se u proučavanju pukotina zajedničkih svim kristalima, uključujući i ledu. Prema tome svemir je nekada davno bio sličan tečnosti, ohladio se, kristalisao i, vrlo verovatno, popucao.
 
Istraživanje australijskih fizičara zasniva se na novoj teoriji koja tvrdi da je svemir sačinjen od nevidljivih građevinskih blokova sličnih atomima. Najveća je razlika u tome što oni smatraju da su ti građevinski blokovi toliko mali da ih je nemoguće videti. Ipak, čini se kako su australijski fizičari pronašli način da se, barem indirektno, vidi. Naime, lom svetla preko pukotina u "svemirskom ledu" upućuje na njih pa se one tako mogu i "videti", odnosno kroz njih se može proučavati istorija nastanka svemira.
 
Australijski fizičari uvereni su da je njihova teorija tačnija od one Velikog praska jer sam trenutak Velikog praska ni danas nije utvrđen.

Izvor: Vesti online


Нема коментара:

Постави коментар