22. 8. 2012.

Pljačkanje grobova nacista unosno zanimanje


Pljačkaši grobova su pretresli hiljade grobova nemačke vojske iz Drugog svetskog rata samo da bi "nahranili" potražnju Britanaca za nacističkim obeležjima.

Desetine hiljada vojnika Trećeg rajha je palo na poljima Istočne Evrope, a pljačkaši traže vredne stvari kao što su oružje, medalje i sl. predmete koji dostižu lepe cifre u Britaniji koja je jedna od šačice zemalja gde je legalno da se trguje nacističkim obeležjima, prenosi Daily Mail.

Pljačkaške horde su ostavile kosti rasute po poljanama, ili ih sve vratile u istu grobnicu, a u nekim slučajevima delovi tela su čak prodavani.


Vojni arheolog Piter Rid je to nazvao "Sve je na prodaju – pljačkom"  i dodao da su skeleti "okrenuti u grobu".

- Ovi ljudi uništavaju našu budućnost, kao što skrnave grobove palih boraca, koji to nisu zaslužili - rekao je on za Times.

Najveća količina predmeta potiče iz Demianska u Rusiji i Kurlanda iz Letonije. Predmeti se prodaju preko eBay-a, drugih sajtova, preko mreže dilera i na sajmovima.


Ovakva trgovina je izazvala gnev Nemačke komisije za ratne grobove. Predsednik komisje Fric Kirhmajer kaže "često osoblje otkrije da su opljačkani (grobovi). Najgori je nedostatak oznaka bez kojih ne možemo da identifikujemo vojnika."

Izvor: Trojka




Нема коментара:

Постави коментар