25. 8. 2012.

Nisu menjali sijalicu od 1967. godine

Sijalica "tesline" proizvodnje skoro 50 godina osvetljava terasu stana porodice Živanović iz Paraćina u koji su se oni uselili 1967. godine. Pre toga već sijala nekoliko godina.

Bezbroj puta Živanovići su menjali sijalice na svim mogućim mestima u stanu, ali na terasi nijednom. Sijalica koju su zatekli osvetljava im balkon i dan danas.

"Nije šala. Tu sijalicu zaista nikada nismo promenili. Dobro pamtim, iako sam se u stan uselio sa roditeljima kao sedmogodišnje dete. Stanovali smo najpre u prizemlju zgrade, a zatim se preselili iznad. Bivši stanar otišao je jer je napravio kuću. Zatekli smo sve sijalice, pa i ovu, zaštićenu staklenom kuglom. Milion puta smo se pitali kada će da crkne. Na naše veliko zaprepašćenje, to nikako da se desi", uz osmeh priča Dragan Živanović, radnik paraćinskoj vojnog odseka.

Njegova supruga Vesna kaže da su zaštitnu kuglu prvi put odvrnuli pre tri godine, kad su krečili. Dragan je tada probao da sijalicu skine, ali uzalud. Grlo je stopljeno s fasungom. Zato su moleru skrenuli pažnju da slučajno ne razbije njihovu relikviju.

"Ta sijalica je zaista raritet. Čuvamo je kao amajliju. Voleli bismo da jednom završi u muzeju. Zaista bi trebalo da dođe neki stručnajk, uveri se u njenu starost i otrkije u čemu je tajna dugovečnosti", objašnjava Vesna.

Izvor: Mondo

Нема коментара:

Постави коментар