26. 8. 2012.

Tajni život insekata



Tomas Shahan je fotograf koji živi u Oklahomi, SAD. Jedan od njegovih najupečatljivijih radova svakako je serijal “Macro Bugs”, u kojem nam mikro svet insekata predstavlja drastično uveličanog, sa svim njegovim sjajnim detaljima.


Na pitanje kako je “ubedio” insekte da budu mirni tokom poziranja, on kaže da tu nema nikakve tajne, te da su mu mnogi modeli pobegli pre nego što je uspeo da okine čak i jedan snimak.


Postoje samo dve tajne kod ovakvog fotografisanja: razumeti ponašanje insekata i napraviti neverovatno veliki broj snimaka”, kaže Tomas.



On demantuje da je bilo koji od slikanih insekata mrtav ili smrznut u svrhe slikanja i navodi da nikada nijednog insekta nije povredio u te svrhe.


Nijedan od ovih insekata nije onesposobljen, niti mu je fizički ograničeno kretanje da bi bio slikan”, kaže Tomas.


Smatram da je životinje najbolje snimati u prirodnom okruženju, mada sam neke insekte snimao i u unutrašnjem ambijentu, ukoliko bih ih tamo zatekao, objašnjava ovaj umetnik.


Tomas kaže da je često imao i sreće da insekti budu toliko mirni da je mogao iz istog ugla da ih uslika više puta, što je inače izuzetno teško.


Tomas na kraju kaže da oprema jeste važna, ali da nije od primarne važnosti. Sa malo se, kaže, može učiniti mnogo. Samo izađite napolje i fotografišite. Što više kadrova i što više različitih vrsta.”




Izvor: M@N

Нема коментара:

Постави коментар