28. 8. 2012.

Čuvajte se emocionalnih vampira


Među osobama iz vašeg okruženja, pored onih koji vam ulepšaju dan, verovatno postoje i oni koji vam "uzimaju" životnu energiju i čine da se osećate potpuno beživotno.

Često se nakon druženja sa pojedinim ljudima osećate loše - uznemireno, paraniočno - kao da ste dali mnogo od sebe, a niste dobili ništa od druge strane.

Ukratko, osećate se kao da vam je neko isisao život. Zašto? Zato što su takve osobe pravi emocionalni vampiri.

Imajte na umu da vampiri koji vam kradu energiju najčešće nisu svesni svog ponašanja, zbog čega morate uočiti takvo ponašanje što pre.

Evo koji tipovi emocionalnih vampire najčešće "napadaju" i kako da se odbranite od njih:

Kontrolori

Kako ih prepoznati: Uvek najbolje znaju šta i na koji način treba da radite. To su diktatori koji neprestano govore "mora onako kako ja mislim da bi trebalo". Imaju opsesivnu potrebu da kontrolišu druge.

Kako vas namame u društvo: Kontrolori su često odani prijatelji. Ako nešto obećaju, to i ispune. Njihov odnos prema detaljima može biti iritantan, ali takav pristup može da bude od pomoći kada vam zatreba neko od poverenja.

Kako vam isisaju život: Oni su perfekcionisti koji imaju jasna moralna uverenja i očekuju od drugih ljudi da se ponašaju na isti način. Kontrolori nikada neće namerno povrediti ljude u svom okruženju, ali njihove nagle reakcije i potreba za kontrolom mogu biti veoma opterećujuće.

Kako da se zaštitite: Iako imaju mnogo mana, činjenica je da Kontrolori "drže" stubove ovog sveta. Oni su najčešće pokretači mnogih akcija, pa bi trebalo što pre da prihvatite činjenicu da žive uverenju da su najbolji u svemu. Ako vam takav pristup previše smeta, otvoreno im to stavite do znanja, ali budite precizni u objašnjavanju situacije koja vas iritira kako biste postigli željeni rezultat.

Paranoične žrtve

Kako ih prepoznati: Lako, jer neprestano govore "jadan ja", "jao, ništa me ne pitaj", ili "niko me ne razume". Uvek se ponašaju kao da se ceo svet urotio protiv njih i u svemu vide pretnju. Ako im ponudite rešenje za probleme na koje se žale, odmah će odbaciti predlog i nastaviti da kukaju.

Kako vas namame u društvo: Iako sumnjaju u sve što ih okružuje, Paranoične žrtve neprestano štite članove svoje porodice i najbliže prijatelje. Njihova sposobnost da iskažu svoje mišljenje koje nije uvek ohrabrujuće, može biti uznemirujuća, ali ponekad je neophodna da biste dobili racionalniji ugao gledanja.

Kako vam isisaju život: Slično Kontrolorima, Paranoične žrtve žive prema strogo određenim pravilima i veruju da bi svi trebalo da ih se pridržavaju. Kada uvide da ne idete istim putem, obično će burno reagovati i početi sa svojom uobičajenom kuknjavom.

Kako da se zaštitite: S obzirom na to da vam osobe kojima odgovara ovakav opis nikada neće oprostiti i zaboraviti greške, potrudite se da ne ulazite u raspravu sa njima i ako uvidite da su vam naporne, jednostavno se udaljite. Nemojte ih lagati, a ako želite nešto da im stavite do znanja, recite to što pre.

Noćne ptice

Kako ih prepoznati: Kao što im ime kaže, noćne ptice žive da bi svako veče izlazile i dobile pažnju okoline. Uvek žele da idu dalje od postavljenih granica, impuslivne su i prenaglašeno iskazuju svoja osećanja.

Kako vas namame u društvo: Noćne ptice su šarmantne, komunikativne i zabavne. To je najčešće osoba koja biste rado bili kada ne biste imali obaveze i savest.

Kako vam isisaju život: Tu su samo kada je dobra zabava na sceni. Možete verovati da imate zajedničke planove, ali kada Noćna ptica naiđe na zabavniju priliku, bićete odbačeni. Često nemaju izgrađen odnos prema novcu, zadužuju se i troše preko svake mere.

Kako da se zaštitite: Uživajte u dobrom provodu, ali ne očekujte više od toga. Nemojte dozvoliti da vas "uvuku" u nešto što ne želite da radite i, obavezno, sakrijte svoj novčanik.

Narcisi

Kako ih prepoznati: Životni moto narcisa je "ja, ja i samo ja". Sve što se događa, hoda, leti, pliva ili diše, mora da ima veze s njima, jer oni uvek moraju da budu u centru pažnje. Nisu sposobni da saosećaju s drugima i uvek mora da bude onako kako su zamislili.

Kako vas namame u društvo: Narcisi se trude da zadive svaku osobu koju upiznaju, pa će vam delovati da ste im veoma važni već pri prvom susretu. Često su veoma harizmatični i uspešni, ali bezobrzirni i zaljubljeni u sopstvenu ličnost.

Kako vam isisaju život: Ako njihov život nije tema razgovora, verovatno neće želeti da nastave konverzaciju.

Jedini način da im budete "od koristi" je da im neprestano hranite ego i podgrejavate veru u sopstvene sposobnosti.

Kako da se zaštitite: U borbi sa Narcisima važni su smirenost i jasno postavljene granice koje ste sebi zacrtali i kojih se morate pridržavati. Tokom komunikacije povremeno ignorišite Narcise koji vam oduzimaju energiju i tako im uzvratite udarac.

Izvor: Mondo

Нема коментара:

Постави коментар