1. 8. 2013.

Kraljica 1983. spremila govor za nuklearni rat


Nuklearni rat je najveća noćna mora čovečanstva, a Britanci su verovali da je on 1983. godine bio bliže nego ikada. Kraljica Elizabeta II je imala i spreman nacrt govora, koji bi bio emitovan u slučaju da do III svetskog rata zaista dođe, a mediji na Ostrvu su ga stavili javnosti na uvid čim je potpao u kategoriju "starije od 30 godina".

Sam govor, sastavljen u najžešćim trenucima Hladnog rata, nikada nije snimljen, a skripta je napravljena kao deo vojne vežbe "Vinteks-Cimeks 83" 1983. godine, pred zamišljeno emitovanje 4. marta 1983.

Scenario vojne vežbe imao je ukupno 320 strana i počinje napadom Istočnog bloka hemijskim oružjem na Veliku Britaniju.

"Strahote rata nisu mogle da se čine daljim, kada smo porodica i ja delili Božićne radosti sa sve većom familijom Komonvelta. Sada, ludilo rata se ponovo širi svetom i naša hrabra zemlja mora da se pripremi da preživi iako izgledi nisu dobri.

Nikada ne mogu da zaboravim tugu i ponos koje sam osećala kada sam sa sestrom slušala emitovanje inspirativnog govora našeg oca (Džordž VI) tog sudbonosnog dana 1939. (na početku Drugog svetskog rata)

Ni za trenutak nisam pomišljala da će ova svečana, ali i grozna dužnost jednog dana pripasti meni", rekla bi kraljica.

Kraljica bi istakla i da rat nosi sa sobom "smrtonosnu moć zloupotrebljene tehnologije", ali i da Britanci imaju snagu da se "ponovo odbrane".

"Ali, kakvi god užasi da su pred nama, vrline koje su nam pomogle da održimo našu slobodu netakutnom već dva puta u ovom tužnom veku, ponovo će biti naša snaga", trebalo je da kaže britanska kraljica.

U nastavku bi navela da saoseća sa porodicama širom zemlje čiji su sinovi, ćerke, muževi i braća otišli iz domova da služe domovini, podsećajući da je njen sin Endru tada bio u vojnoj službi.

"Ta čvrsta veza unutar svake porodice mora biti naša najjača odbrana protiv nepoznatog. Ako porodice ostanu ujedinjene i čvrste, dajući utočište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi ne može biti slomljena", piše u govoru.

Govor zaključuje konstatacija da su reči kraljice "jednostavne i jasne" i poziv na zajedničku molitvu "dok se zajedno kreće u borbu protiv novog zla".

"Neka vas sve Bog blagoslovi", piše na kraju skripte.

"Starije od 30 godina": "Klinac" Hejg, laseri i namerne poplave

Iz britanskih arhiva je "izvučeno" još nekoliko desetina zanimljivih dokumenata, na osnovu pravila "starije od 30 godina, a BBC je izdvojio najupečatljivije:

*Margaret Tačer je zaustavila postavljanje tada 21-godišnjeg "čuda od deteta" Vilijama Hejga (sadašnji šef diplomatije) na mesto savetnika ministra finansija, uz argument da bi njegovo postavljanje bio "jeftin trik" i tumačeno kao neozbiljno

*Margaret Tačer je planirala da vojska preuzme transport uglja tokom čuvenih rudarskih štrajkova
   
* Vlada je razmatrala da namerno poplavi Eseks i Kent, kako voda ne bi stigla do Londona pre završetka brane na Temzi
   
* Velika Britanija je spremala "lasersko oružje" koje je trebalo da zbunjuje argentinske pilote tokom Folklandskog rata
   
* Vladin zvaničnik zatražio je od Margaret Tačer da tokom posete Kini zatraži plodnu ženku pande za londonski zoološki vrt


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар