19. 8. 2013.

Pentranje uz masne šipke ritual obeležavanja Dana nezavisnosti u Indoneziji



U okviru rituala Pandžat pinang, koji se u Indoneziji odigrava 17. aprila povodom obeležavanja dana sticanja nezavisnosti od Holandije 1945. godine, stotine žitelja ove zemlje veralo se uz visoke stubove obavijene slojem gline i masti, ne bi li se dočepali nekog od darova na njihovom vrhu.

U ovoj neobičnoj igri, u kojoj važi jednostavno pravilo: “Sve što dograbiš, tvoje je”, stampedo dece, tinejdžera, ali i odraslih ljudi, pokušava da se domogne vrha stuba i tako dođe do nekog od poklona, među kojima ima onih vrednijih, poput šporeta, televizora i bicikala, ali i onih manje vrednih, kao što su metle, korpe za veš, pakovanja šećera i sl. 


Međutim, nije uvek lako uspeti se do vrha. Mladići se pentraju uz stubove, gurajući jedne druge, jer svako želi da dograbi barem neki od poklona, koji su im na dohvat ruke, a ipak tako daleko.
 
Posle bezbroj iscrpljujućih pokušaja, sada već potpuno prljavi i umazani, oni se udružuju, podižući jedni druge uz glasne poklike oduševljenja kada se neko najzad domogne nagrade.


Da bi igra bila još zanimljivija, stubovi su ponekad nagnuti iznad vode, dok su drugi postavljeni na blatnjavom terenu. Budući da niko ne zna na kojem stubu se kriju najvredniji pokloni, iznenađenje je zagarantovano.


Izvor: Blic


Нема коментара:

Постави коментар