24. 8. 2013.

Test nevinosti uslov za upis u gimnaziju?


U indonežanskom gradu Prabumulihu planirano je da se sledeće godine uvedu testovi nevinosti kao uslov za upis u gimnaziju.


Direktor Obrazovne agencije u Prabumulihu, u Južnoj Sumatri, H.M. Rasjid rekao je da je predložio da se u budžetu za 2014. godinu predvide sredstva za obavljanje testova nevinosti među gimnazijalkama i njihovim vršnjacima.

Rasjid je rekao da je svestan činjenice da će takva politika izazvati proteste, ali da je ona neophodna zbog sve rasprostranjenije pojave stupanja u seksualne odnose pre braka i prostitucije među učenicama u ovom regionu.

„Svaka žena ima pravo na nevinost, osim toga, od učenica ne očekujemo negativno ponašanje. Zbog toga sledeće godine nameravamo da primenimo tu politiku“, rekao je Rasjid.


U Indoneziji, devojčice se upisuju u srednju školu sa 15 ili 16 godina. Dedi Gumilar, poslanik i član komisije zadužene za obrazovanje, kritikovao je ovaj plan i doveo u pitanje njegovu ustavnost.

„Da li imamo zakon koji propisuje da učenice moraju da budu svetice? U Ustavu naše zemlje piše da svaki građanin ima pravo na obrazovanje“, prenosi njegove reči Džakarta gloub.

Ovo inače nije prvi put da su zvaničnici u indonežanskim školama predložili testove nevinosti.


Izvor: RTS



Нема коментара:

Постави коментар