28. 8. 2013.

Slike koje krše ruski zakon!


Izložba na kojoj su prikazana platna sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevim u ženskom vešu zatvorena je u Sankt Peterburgu pod optužbom za „ekstremizam“, potvrdilo je danas više izvora.

„Upozorio nas je jedan građanin koji je rekao da izložene slike krše ruske zakone. Policija je zaplenila četiri slike i stručnjaci ih proučavaju“, rekao je za Frans pres portparol policije Vjačeslav Stepčenko, koji nije objasnio o kom zakonu je reč.

Satirična platna naslikao je slikar Konstantin Altunin.


Veruje se da kada je reč o kršenju zakona, da se misli na kontroverzni zakon koji zabranjuje svaku homoseksualnu propagandu pred maloletnicima. Zakon je nedavno potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, a Zapad ga je osudio da je homofoban i diskriminatorski.

Jedna od zaplenjenih slika prikazuje Putina u kratkom kombinezonu pored Medvedeva u prslučetu. Na drugoj je naslikan poslanik Vitalij Milonov, autor kontroverznog zakona, kako stoji ispred zastave u duginim bojama, zastave homoseksualaca.


Mali muzej gde je priređena izložba, nazvan „Muzej moći“, takođe je zatvoren.

Osnivač muzeja Aleksandar Donskoj optužio je poslanika Milonova da je iza tog zatvaranja. Milonov je, po rečima Donskoja, posetio izložbu pre nekoliko dana i vratio se sinoć sa policijom.


„Optužuju nas za ekstremizam. Policajci su nam preporučili da ne dižemo buku oko ovoga uoči samita G20 koji se održava u Sankt Peterburgu početkom septembra“, dodao je on.

„To je skandalozno, umetnost nema nikakve veze sa politikom", rekao je Donskoj.


Izvor: RTS






Нема коментара:

Постави коментар