27. 8. 2013.

500.000$ za revolver Divljeg Bila Hikoka

 

Revolver koji je Divlji Bil Hikok nosio kada je ubijen na partiji pokera 1876. biće izložen na prodajnoj aukciji u novembru u San Francisku, objavila je kuća "Bonhams Auctioneers". Očekuje se da bi mogao dostići cenu od pola miliona dolara.

"Wild Bill Hickok", jedna od legendi Divljeg Zapada, nosio je revolver Smith & Wesson No.2 kad je u 39 godina upucan u leđa na partiji pokera u salunu "Nuttal & Mann's" u Južnoj Dakoti.

'Ruka' koju je u tom trenutku držao nazvana je po tom događaju "Dead man's hand" (karte smrti) - par crnih kečeva i par crnih osmica, dok je peta karta ostala nepoznata. Ubio ga je kockar koji je dan ranije izgubio novac na partiji pokera i koji je za ubistvo osuđen na smrtnu kaznu.

Život divljeg Bila, koji se zvao Džejms Batler Hikok, bio je tema bezbrojnih kaubojskih romana, a više puta je i ekranizovan.



Od svoje 18 godine bio je begunac pred zakonom, a slavu je stekao kao precizni strelac i kockar. Jedno vreme radio je i kao pripadnik saveznih snaga zakona i reda. Hikok je tokom svoga života ubio 36 protivnika.

Dvoboj u kojem je ubio Dejvisa Tuta zbog spora oko kartaških dugova 1865. u Misuriju postao je legendaran jer se radilo o prvom dvoboju u istoriji uz brzo povlačenje oružja tzv. "quick draw duel". Tokom tog dvoboja umesto povlačenja oružja licem u lice dvojica su bila okrenuta bočno na udaljenosti od oko 70 metara.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар