26. 8. 2013.

Ovo je 5 najskupljih knjiga na svetu



Tehnološki napredak, poput interneta, usporio je prodaju tradicionalnih štampanih izdanja, ali ipak ljudi i dalje vole da čitaju, a jasan pokazatelj jeste da se štampana dela i dalje sasvim solidno prodaju. Iako su danas digitalna izdanja praktičnija i jeftinija opcija i za čitaoca i za izdavače, knjige na papiru nisu izgubile svoju cenu niti publiku.

Predstavljamo vam pet najskupljih knjiga koje su prodate u svetu:

1. Kodeks Lester – Leonardo da Vinči, prodata za 30,8 miliona dolara



Najpoznatiji od naučnih članaka Leonarda da Vinčija jeste ova beležnica u kojoj je na 72 stranice veliki mislilac svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o svemu: od fosila do kretanja vode. Rukopis “Kodeks Lester” je prvi put kupio 1717. Tomas Kuk, koji je kasnije postao grof od Lestera, a zatim ju je 1980. otkupio kolekcionar Armand Hamer. Bil Gejts je 1994. kupio rukopis na aukciji za 30,8 miliona dolara, čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena.

2. Jevanđelje Svetog Katberta – nepoznat autor, prodata za 14, 3 miliona dolara.


Knjiga džepnog formata  iz sedmog veka čije su dimenzije stranica samo 138 sa 92 milimetara pisana je na latinskom jeziku. Lepo urađene i ukrašene kožne korice su najraniji poznati primer uvezivanja knjiga na takav način u zapadnoj kulturi. Knjigu je kupila Britanska nacionalna biblioteka za  14,3 miliona dolara.

3. Jevanđelje Henrija Lava – Red svetog Benedikta, 11,7 miliona dolara


Izradu ove knjige naručio je Henri Lav, vojvoda od Saksonije, za oltar Device Marije u katedrali u Brunsviku, a kupila ju je nemačka vlada na aukciji u Londonu 1983. za 8,14 miliona funti (tadašnjih 11,7 miliona dolara). Knjiga ima 266 strana, uključujući 50 ilustracija preko cele stranice.

4. Ptice Amerike –Džon Džejms Odibon, prodata za 11,5 miliona dolara


Ova gigantska knjiga obiluje ilustracijama ptica u prirodnoj veličini i uživa status nacionalnog blaga Amerike. Autor ove knjige je poznati orintolog i slikar, a vrednost knjige je potvrđena kada je 2010. prodata za 11,5 miliona dolara. Na svetu postoji 119 potpunih kopija ove knjige. Jedna je prodata u januaru 2012. za 7,9 miliona dolara, jedna 2000. za 8,8 miliona dolara, a do sada najskuplja kopija prodata je za 11,5 miliona dolara u decembru 2010. godine.

5. Kenterberijske priče – Džefri Čoser, prodata za 7,5 miliona dolara


Kenterberijske priče su zbirka priča koje je krajem 14. veka napisao napisao Džefri Čoser. Prvo štampano izdanje ove knjige prodato je za 7,5 miliona dolara u Londonu 1998. godine. Od desetak poznatih primeraka prvog izdanja, to je bilo poslednje koje se nalazilo u privatnom posedu, a najzanimljivije od svega jeste da je taj primerak 1776. godine kupljen za samo 10 dolara.


Izvor: Telegraf




Нема коментара:

Постави коментар