31. 8. 2013.

Otkriće: Sunce ima dvojnika, tamnu zvezdu koja periodično izaziva pomor na Zemlji!?


Neki naučnici veruju da Sunce ima svoju „sestru“, odnosno zvezdanog „patuljka“ braon boje kojeg nazivaju „Nemeza“, a koji povremeno izaziva masovno izumiranje organizama na Zemlji.

Priča o hipotetičkoj zvezdi datira iz 1984. godine kada su paleontolozi iz Čikaga Dejvid Raup i Džek Sepkoski objavili rad u kome su ustvrdili da organizmi na Zemlji masovno izumiru svakih 26 miliona godina.

Do zaključka su došli na osnovu analize fosila morskih organizama za četvrt milijarde godina. Naučnici veruju da uzrok ciklusa ne treba tražiti na Zemlji i zato su se u istraživanje uključili i astronomi.

Ubrzo su objavljeni radovi sa objašnjenjem da Sunce ima dvojnika – drugu i tamniju komponentu – „Nemezu„.

Ta zvezda se kreće po izduženoj orbiti, 1,5 svetlosnih godina od Sunca. Kada se oni jednom u 26 miliona godina približe, „patuljak“ ulazi u Ortov oblak – gigantsku sferu od trilion ledenih čvorova oko solarnog sistema.

Zemlju pogađaju katastrofalna istrebljenja svakih 27 miliona godina

Zbog gravitacionih poremećaja masa čvorova ispada iz oblaka i pada u obliku kometa na Zemlju i druge planete. Veliko periodično „bombardovanje“ Zemlje izaziva smrt organizama.

Naučnici objašnjavaju da „patuljak braon boje“ ne svetli i može se naći infracrvenim senzorima pri maloj temperaturnoj razlici sa kosmosom. Ipak, pokušaji korišćenja infracrvenih teleskopa nisu dali rezultat.

U 2012. NASA je objavila najsveobuhvatnije istraživanje celog neba, uz pomoć orbitarnog teleskopa VISE. U istraživanje je ušao i novootkriveni „braon patuljak“, udaljen 20 svetlosnih godina od Sunca. Ali, njihovi parametri nisu se podudarali sa „Nemezom“.

Nedavno su dobijeni novi dokazi da su se masovna izumiranja organizama na Zemlji zaista događala u jednom istom periodu. Samo nakon 27 umesto 26 miliona godina, kako se mislilo pre.

Zagovornici hipoteze o „Zvezdi smrti“ opet su živnuli.

Osim „paleoloških argumenata“, na nju ukazuju i drugi: neobičnost u kretanju Plutona i udaljenijih tela – malih planeta Haumea, Makemake, Eride, navodi „Glas Rusije“.


Izvor: Srna

Нема коментара:

Постави коментар