28. 8. 2013.

Monasi nisu dozvolili Baraku Obami da dođe na Svetu goru i Hilandar



Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama želeo je sredinom avgusta ove godine da poseti Svetu Goru i tom prilikom da obiđe i srpski Hilandar, ali mu monasi ovih pravoslavnih svetninja nisu to dozvolili!

Grčko-ruski sajt Russian Athens, pozivajući se na nezvanične izvore, preneo je vest da je Obama zatražio od monaha s Atosa i Hilandara da mu dopuste da poseti Svetu Goru, ali je dobio negativan odgovor.

Svoju odluku Atoski monasi su, navodno, obrazložili time što je američki vođa musliman, pa ga prema tome ne mogu primiti na Atos.

Takođe se kaže da su od Glavne uprave Atosa zatražili da izda obaveštenje da je Barak Obama nepoželjna osoba u “Vrtu Presvete Bogorodice”.


Pretpostavlja se da je ovu informaciju izvan granica Atosa preneo Atoski starac, koji je verni čuvar moralnih vrednosti i koji je u svetovnom životu bio u vojnoj službi. Međutim, do sada nije bilo zvaničnog saopštenja koje bi potvrdilo ili demantovalo ovu informaciju.

Kako saznajemo, monasi iz Hilandara su poslali dopis da ne mogu da ugoste predsednika SAD, jer nisu mogli da mu garantuju punu bezbednost, kakvu protokol predsednika SAD zahteva.

- Administracija predsednika Obame obavestila je Hilandar da bi predsednik SAD želeo da ga obiđe, ali monasi iz Atosa su ga već odbili, pa su naši monasi poslali dopis u kome su izrazili žaljenje, jer nisu u mogućnosti da ispoštuju sve mere bezbednosti propisane u protokolu – kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Ipak, ovu informaciju iz Srpske pravoslavne crkve nisu želeli ni da potvrde, ali ni da demantuju.


Izvor: Telegrf

Нема коментара:

Постави коментар