25. 8. 2013.

Prodaje se čuvena Bondova „Lotus“ podmornica


Elegantna auto-podmornica, koja je pomogla Džejmsu Bondu da umakne lošim tipovima 1977. godine u filmu Špijun koji me je voleo, „izronila“ je iz nekog skladišta i biće ponuđena na aukciji u Londonu 9.
septembra.

Aukcijska kuća "RM Auctions" je objavila i „jaku“ početnu cenu – milion dolara.

Eksperti, ipak, očekuju da će modifikovani „lotus espri kupe“ otići za veću sumu, i do milion i po.

Ovaj „podvodni superautomobil“ odavno je izglasan za „jedan od najupečatljivijih u istoriji filma“, kao i čitava scena bekstva pod vodom.


Izuzetno je zanimljiv istorijat vozila koje se prodaje.

Kada je saznala da se priprema novi film o najčuvenijem tajnom agentu, kompanija „Lotus“ je stupila u kontakt sa producentima i lobirala da se u scenario ubaci njihov novi model.

Na osnovu iskustva sa „Bond automobilima“, poput „aston martina DB5“, ljudi iz „Lotusa“ su bili svesni marketinškog značaja takve „uloge“ u filmu.

Nakon što je dogovor postignut, „Lotus“ je filmskoj produkciji dao dva serijska vozila „lotus espri kupe“ i, dodatno, sedam šasija.


Jedna od njih je u „Peri okeanografiks“, firmi koja se bavi morskim inženjeringom, poznatoj po izradi podmornica, „zapečaćena“ i pretvorena u mini podmornicu.

Pod vodom se ovaj modifikovani „lotus“ kretao kao „mokra“ podmornica, odnosno, bio je pun vode kad bi zaranjao, a penzionisani mornarički specijalac koji je radio za „Peri okeaografiks“ kao tehničar i test pilot, upravljao je njime za potrebe filma.

Međutim, auto-podmornica je nestala ubrzo posle snimanja. Dvanaest godina kasnije, otkrivena u jednom njujorškom nizu skladišta, baš kao u onim emisijama na Histori kanalu, ulubljena i prašnjava.



Kažu da je plaćena oko 100 dolara na aukciji „na neviđeno“ od strane anonimnog kupca.

Tek kasnije su je neki vozači prepoznali tokom odvlačenja i „alarmirali“ kupca o njenoj filmskoj istoriji.


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар