24. 6. 2013.

Ukoliko ovi korisni insekti nestanu i mi ćemo sa njima


Jedna trećina svetskog uzgoja useva zavisi od pčela, ali ovi inseksti sve više i više nestaju sa naše planete.

Jedan podatak javlja da je u proteklih deset godina uginulo toliko pčela da ako se taj negativan trend nastavi, naš svet će zadesiti globalna katastrofa.

Pesticidi, bolesti, paraziti i promenjivo vreme su glavni uzroci umiranja pčela, a njihov manjak utiče na farmere koji zavise od ovih žuto crnih insekata, zbog zaprašivanja biljaka.

Pre dvanaest dana, u Americi je izglasan zakon koji će raspodeliti dva miliona dolara godišnje kako bi pomogao farmerima zbog nedostatka pčela.

Stranica "Whole Foods" je objasnila kako bi svet izgledao da populacija pčela naglo opadne, a rezultati su zastrašujući:

1. Pčelari bi ostali bez posla: Ova industrija je samo u Americi zaradila 4 milijarde dolara u 2012. godini.

2. Bez pčelara, farmeri neće imati dovoljno pčela da zaprašuju biljke: Drugim rečima, bez zaprašivanja, čitavi urodi bi mogli da budu izgubljeni.

3. Većina voća i povrća će nestati: Ostali bi bez jabuka, trešanja, borovnica, avokada, brokolija, svih vrsta zelenih lisnatih biljaka, krastavaca, bundeva i još mnogo toga.

4. Nestali bi i bademi: Oni nisu samo poslastica već i jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za žitarice, kolače, neke vrste hleba i mnoge namaze. Osim toga, njihove ljuske se koriste za ishranu krava.


5. Bez pravilne ishrane, krave bi proizvodile manje mleka: Odnosno, bilo bi manje mlečnih proizvoda kao što su sir, jogurti i sladoled, a postali bi i skuplji.

6. Nestao bi i med: Pčele proizvode med, a osim kao prehrambena namirnica, med se koristi i u kozmetici što bi se odrazilo na cene.

7. Nedostatak osnovnih namirnica: Biljke kao što su pamuk, suncokret, kokos i palma zavise od zaprašivanja putem pčela, a s njihovim nestankom pola svetske populacije bi izgubilo masti i ulje kao osnovne prehrambene namirnice.

8. Konačan kolaps: Nedostatak takvih namirnica bi smanjio uhranjenost, povećao cene i na kraju pokrenuo svetski rat zbog gladi.

Izvor: Trojka


Нема коментара:

Постави коментар