30. 6. 2013.

Kao da žive „u rerni“


Temperature koje prete da dostignu rekordne nivoe zabeležene na Zemlji, zahvatile su u petak Nevadu i Arizonu i primorale vlasti da preduzmu vanredne mere. To važi i za zoološke vrtove, gde se životinje spasavaju šmrkovima sa vodom i zamrznutom hranom.

Toplotni talas blizu rekordnih temperatura zahvatio je juče zapad SAD, preteći da prizemlji avione i izazivajući strahovanje ljudi od izlaska napolje.

Tigrovi u Zoo-vrtu u Finiksu su kao obrok dobili smrznutu ribu.

Majmuni su spaseni polivanjem vodom, a ista vrsta „rashladnih uređaja" obezbeđena je slonovima u „Hogl" vrtu, u Juti.


Privremene „rashladne stanice" otvorene su za beskućnike i stare koji u kućama nemaju klima-uređaje.

Temperatura u „Dolini smrti" u Kaliforniji očekuje se da dostigne 54 stepena Celzijusa, svega dva stepena manje od rekordne, izmerene pre jednog veka, koja je i sada najviša temperatura ikada zabeležena na Zemlji.

Šumski čuvari zauzeli su položaje na stazama u planinama kod Las Vegasa, u Nevadi, da bi ubedili turiste da odustanu od penjanja.

Očekuje se da toplotni talas potraje bar do ponedeljka ili utorka.

Nacionalna meteorološka služba predviđa da će Finiks tokom vikenda „doživeti" 48 stepeni, kao i Las Vegas.


Naučnici kažu da je „džet" - „reka vazduha" koja u višim slojevima atmosfere određuje vremenske prilike, nestalnija poslednjih godina nego ranije. Tako se meteorološki sistem „zaglavi" - ostane danima nepromenjen jer nema hladnog vetra odozgo, te otuda i sadašnji talas vrućine.


Naučnici se ne slažu oko toga da li je globalno zagrevanje uzrok takvog ponašanja „džeta".


Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар