24. 6. 2013.

Bizarni festival: Gađaju se mrtvim pacovima


Imate mrtvog pacova i ne znate kako da ga se rešite? Ne očajavajte već pravac u Španiju, tačnije gradić El Puigru, severno od Valensije, gde se svake godine održava verovatno najneobičniji festival na svetu na kojem se ljudi masovno gađaju ovim mrtvim glodarima! Bizarni hepening pod nazivom “Bitka pacova” održava se svake godine, poslednje nedelje u januaru.

Cilj festivala je ništa drugo do odlična zabava, a pravila su jednostavna − zafrljačiti mrtvu životinju i pogoditi nekog od okupljenih. Reke ljudi, što lokalaca, što stranaca, slivaju se u gradić da bi se gađali mrtvim pacovima!


Na optužbe mnogobrojnih kritičara, među kojima prednjače društva za zaštitu životinja, da je festival nehuman i odvratan, kao i da je potencijalni izvor zaraze, građani El Piuga kažu da je srednji vek davna prošlost i da kuga ne postoji, kao i da se za festival koriste tela pacova koji su ubijeni na human način.

Pitanje je kako su Španci uopšte došli na ideju da organizuju takav događaj. Naime, festival je vekovima proslavljan tako što se centru gradića korpe punile voćem, lešnicima, orasima i ostalim prirodnim dobrima. Sadržaj tih korpi privlačio je ogroman broj pacova, što je ražeštilo okupljene građane, koji su počeli da ih ubijaju štapovima a potom ih bacali. U takvom obliku festival se održava i danas.

Pogledajte video:


Izvor: Telegraf










Нема коментара:

Постави коментар