29. 6. 2013.

Otkrivena „zlatna“ grobnica preteča Inka

Otkopana je ogromna kraljevska grobnica puna mumificiranih tela, koja bi mogla da otkrije misteriju Vari carstva, koje je vladalo Andima davno pre dolaska Inka. Mauzolej koji je otkriven u mestu El Kastiljo de Uarmej 299 kilometara severno od Lime, sadrži zlatne predmete, keramiku i 63 kostura stara oko 1.300 godina.

Arheolozi u Peruu su saopštili, da su otkopali ogromnu kraljevsku grobnicu punu mumuficiranih ženskih tela, koja bi mogla da pruže informacije o zagonetnom Vari carstvu koje je vladalo Andima davno pre dolaska Inka.

„Prvi put u istoriji arheologije, u Peruu pronašli smo carsku grobnicu koja pripada Vari carstvu i kulturi", rekao je vođa tima, arheolog Miloš Gierš.

Naučnici smatraju da će im otkriće pomoći da shvate kako se živelo na Andima vekovima pre uspona carstva Inka, o kome su španski konkistadori detaljno pisali.


Mauzolej, koji je otkriven pre nekoliko meseci u mestu El Kastiljo de Uarmej 299 kilometara severno od Lime, sadrži zlatne predmete, keramiku i 63 kostura stara oko 1.300 godina, piše Dejli mejl.


Istraživači kažu da je većina tela pronađena u pogrebnoj odaji gde su mumificirane žene ostavljene da sede uspravno - što ukazuje da su bile visokog ranga i što navodi na zaključak da su Vari žene imale više moći nego što se ranije mislilo.


„Žene su sahranjene sa fino izgraviranim naušnicama od plemenitih metala, za koje smo ranije verovali da su ih koristili samo muškarci", objasnila je arheolog Patricija Pržadk.

Istoričari veruju da su Vari, koji su vladali između 600. i 1100. godine, bili prvi koji su ujedinili plemena u sofisticiranu društvenu mrežu koja je pokrivala veći deo današnjih Anda u Peruu.


Bioarheolog Vjeslav Vjekovski, rekao je da šest kostura nije bilo umotano u tkaninu i da je najverovatnije reč o ljudskim žrtvama za mumificiranu elitu.

„To su bili ljudi bačeni u grob, pre nego što je on zapečaćen. "Ležali su na stomacima, opruženi, a udovi su im išli svaki na svoju stranu", navodi Vjekovski.


Arheolozi su rekli da o svom otkriću nisu govorili ništa, iz straha od pljačkaša grobnica.

Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар