22. 6. 2013.

Spavaju u krevetu sa najvećim glodarom na svetu

 Geri sa Melani i Ričardom

Ovo je kapibara Geri. Južnoamerički je glodar, najveći na svetu, ima 50 kilograma i živi kod Melani i Ričarda u Teksasu.

Kada bi naišla na ogromnog glodara koji se izležava na kauču, većina ljudi bi se verovatno odmah mašila za telefon da pozove vatrogasce ili službu za divlje životinje.

Međutim, to je svakodnevna scena u domu 57-godišnje Melani Tipaldos i njenog 54-godišnjeg supruga Ričarda Lovmana... jer je to njihov ljubimac Geri. 


Naime, gospođa Melani je usvojila Gerija nakon što se zaljubila u kapibare  – najveće glodare na svetu – tokom odmora u Venecueli.


Danas dele dom u Budi, u Teksasu, sa ovim 50 kilograma teškim poluvodenim sisarom, koji podseća na ogromno gvinejsko prase.


Dozvoljavaju mu i da spava u njihovom krevetu. „Mada se ljudima čini veoma neobičnim, nema nikakve razlike nego kada imate psa ili mačku", tvrdi ponosna vlasnica, koja je Geriju instalirala i mali bazen u dvorištu, da može da se brčka i hladi.

 Sa njihovom ćerkom Koral

„Geri je vrlo pametan, nežan i odaziva se na svoje ime. Takođe, voli da spava sa mnom", ističe Melani.


Gospođa Tipaldos je kapibaru preuzela od prethodnog vlasnika koji više nije mogao da se stara o njoj. Oštrodlaka životinja se svima brzo „uvukla pod kožu".


„Veoma brzo uči trikove, brže nego što bi pas to radio. Zna da se vrti u krug, da stoji na zadnjim nogama i skače na određene stvari na komandu."


U svom prirodnom staništu kapibare provode najviše vremena u vodi. Zato je Geri i dobio bazen iza kuće. A upoznao se i sjajno se slaže i sa ostatkom menažerije: konjima, zečevima, kornjačama, psima i mačkom.


„Sa svim životinjama je u odličnim odnosima, samo ponekada voli da juri zeca iz čiste zabave."

„Desi se da se naljuti na kornjače, jer misli da osvajaju njegov prostor, a on tu ništa ne može da uradi", objašnjava vlasnica.

Hrani se travom i često ide u posetu učenicima škola u okolini Bude, da bi naučili nešto o kapibarama, jer većina i ne zna da postoje.

A Geriju pažnja zaista prija.

Ipak, gopođa Tipaldos upozorava da kapibare nisu standardni kućni ljubimci.

„Ume da bude prilično agresivan ponekada, a zubi su mu veoma oštri. Geri uopšte nije agresivan, no ujed kapibare zna da bude vrlo ozbiljan."



Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар