Možete li zamisliti da treba da jedete hobotnicu koja se još kreće na vašem tanjiru, i to zato što je živa?
Većini ljudi takav prizor je nezamisliv, ali u korejskom restoranu "Furusato" u Berlinu jede se upravo takva, uz razne vrste tradicionalnih korejskih umaka. Reč je poslastici pod nazivom "sannakji".
"To što je hobotnica još živa na tanjiru, znak je kvaliteta. Ako je prevelika, onda joj neposredno pre serviranja režemo krakove, ali tako da još budu pokretni kada dođu do gosta", pojašnjava Huan Nam Kong (Hwan) iz ovog restorana.
Ne jedu se samo hobotnice sirove. I žive ribe za mnoge su prava delikates. Iako je takva priprema hrane u većini zemalja zakonom zabranjena, Japanci se ne odriču poslastice "ikizukuri". Reč je, zapravo, o načinu pripreme ribe. Servira se živa s očima i škrgama te ustima koja se još miču.
Ako vam se čini da su sirove hobotnice i ribe preterane, onda će vas sledeći primer u najmanju ruku šokirati. Možete li se zamisliti da jedete sir s crvima? Verovali ili ne, i to je delikates za koji neki daju veliki novac.
Sir koji je poznat pod nazivom "casu marzu", dio je sardinijske tradicije i reč je, zapravo, o trulom siru sa živim crvima. Priprema se od ovčijeg sira, kojem se uklanja kora, a potom se ostavlja vani da stoji. Vrlo brzo mušice stvaraju jajašca i polažu ih u sir, a iz jajašaca se potom izležu crvi koji delikatesu daju posebnu teksturu, miris i ukus.
Izvor: Kurir
Нема коментара:
Постави коментар