29. 6. 2013.

Roletna skrivala 20 kilograma meda i 40.000 pčela


Oko 40.000 pčela, nastanilo se u drvenoj kutiji prozorske roletne, u jednom soliteru na riječkoj Kantridi i napravilo čak 20 kilograma meda.

Drvena kutija prozorske roletne u jednom soliteru na riječkoj Kantridi, skrivala je pravu zajednicu sa oko 40.000 pčela, koje su napravile 20 kilograma meda, piše Novi list.

Neobičan dom gradskih pčela otkrio je riječki „šaptač pčelama" Branko Vidmar na poziv vlasnice stana, zabrinute zbog sve većeg broja insekata u svom domaćinstvu.

Vredne pčele su, ukazuje riječki dnevnik, očito primetile da roletna prozora u jednoj sobi skoro nikada nije podizana i pazljivo su na iznenađenje stanara solitera i pčelara, izgradile svoju impozantnu zajednicu.


Iskusni pčelar Vidmar je još pre nego što je s teškom mukom otvorio medom zalepljenu drvenu kutiju roletne, prognozirao najmanje dvadesetak kilograma vrhunskog meda - i pogodio.

Izbrojao je 21 okvir s mednim saćem, što ga je navelo na zapanjujući zaključak da je pčelinja zajednica formirana pre otprilike godinu dana i da broji najmanje 40.000 jedinki.


Vidmar je objasnio da je med iz roletne poput onog iz prirode - nema pesticida, a vosak i med su lepih boja.

„Prema tome, proizvod je vrhunskog kvaliteta, laganog ukusa i božanskog izgleda. Sudeći prema ukusu, potiče od bagrema i lipe", zaključio je pčelar.


Budući da Vidmar poštuje pravila da se prilikom intervencija prikupljeni med vraća vlasniku stana ili zemljišta na kojem je pronađen, vlasnica stana je ovu „pustolovinu" okončala sa neočekivanim dobitkom.

Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар