20. 2. 2013.

Zavirite u tajni nacistički bunker ispod Pariza


Hiljade putnika koji svakodnevno prolaze kroz parisku železničku stanicu “Gar d lest” ne znaju da se ispod njihovih nogu, između perona 2 i 3, nalazi stari betonski bunker iz Drugog svetskog rata.

Jedna od najprometnijih stanica u Parizu, napravljena u 19. veku, krije bunker površine 120 kvadratnih metara koji su počeli da grade Francuzi, a završili Nemci za vreme četvorogodišnje okupacije.


Bunker je sada u vlasništvu SNCF, francuske Nacionalne železničke kompanije. Kompanija ga održava u dobrom stanju iako nije otvoren za javnost.


Prostor može da primi do sedamdeset ljudi u slučaju opasnosti, ima prostoriju sa generatorima, pa čak i telefonsku centralu. Većina prvobitne opreme je i dalje tu: stari nameštaj, kreveti na sklapanje i gas-maske u slučaju napada bojnim otrovom na istom su mestu na kom ih je nemački okupator ostavio. Postoji i generator na pedale, u slučaju potpunog nestanka struje.


Pošto SNCF drži bunker pod ključem, nećete moći lično da prošetate po bunkeru, ali možete pogledati još fotografija ovde.

Izvor: Telegraf



Нема коментара:

Постави коментар