21. 2. 2013.

Misterija: Gde je nestalo 50.000 gusaka?


Britanski naučnici su u istraživačkoj misiji opremili 11 gusaka uređajima za praćenje, kako bi rešili misteriju masovnog nestanka oko 50.000 crvenogrudih gusaka od pre deset godina.

Više od 50.000 ugroženih crvenogrudih gusaka je nestalo iz njihovih uobičajenih zimskih staništa na obalama Crnog mora pre 10 godina, a engleski naučnici sada pokušavaju da praćenjem ove retke vrste saznaju kuda su one odletele pre 10 godina.

Istraživači močvara i barskih ptica iz bugarskog društva za zaštitu ptica su uhvatili jato od preko 90 crvenogrudih gusaka i na 11 ptica postavili oznake koje će im omogućiti da prate njihov let u područje arktičke Rusije u kome se razmonžavaju.

Međunarodna istraživanja u vezi sa ovom ptičjom vrstom do sada nisu pokazala začajan porast ove vrste gusaka, ostavljajući naučnike u nedoumici da li je 50.000 gusaka - koje zapravo predstavljaju polovinu svetske populacije - našlo novo stanište u Aziji ili su bili žrtve lova, industrijskog razvoja, zagađenja vazduha ili promena procesa proizvodnje u poljoprivredi.

Piter Kransvik koji učestvuje u spasavanju ugroženih vrrsta širom sveta izjavio je: Skoro preko noći smo ostali bez polovine svetske populacije ove životinje, bez nekog racionalnog objašnjenja, a nadamo da ćemo na osnovu praćenja ovih 11 ptica koje smo označil uspeti da otkrijemo kako se to dogodilo.

"Moguće je da su ptice kako se klima menjala odlazile više na Istok. Nadamo se da će nam naše obeležene ptice otkriti neka nova staništa, tako da možemo da procenimo njihov značaj i ako je to potrebno obezbedimo njihovu zaštitu", dodao je.

Podaci do kojih naučnici budu došli biće im od velikog značaja kako bi u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bugarskoj sačuvali ovu vrednu životinjsku vrstu.

Sa svojim upečatljivim crvenim perjem na grudima ova vrsta gusaka je jedna od najređih, najmanjih i najlepših guščjih vrsta na svetu.

Ova umereno mala populacija je za poslednjih 10 godina smanjena na svega oko 37.000 jedinki, a od 2007. godine nalazi na crvenoj listi najugroženijih životinjskih vrsta. Lov na njih je u Bugarskoj, Ukrajini i Rumuniji zabranjen, ali se i dalje veliki broj ovih životinja ustreli uprkos zabrani, uglavnom u sportskom lovu.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар