5. 2. 2013.

Kanada - zemlja bez gravitacije


Više od 50 godina naučnici pokušavaju da otkriju zašto je gravitacija slabila u velikom delu Kanade. To se naročito odnosi na Zaliv Hadson, a ovaj fenomen je prvi put otkriven 1960. kada su merena gravitaciona polja planete Zemlje

Postoje dve teorije koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Prva teorija koncentrisana je na proces koji se naziva konvekcija, a on se odvija u zemljinoj kori.

Koru čini sloj magme koja se nalazi između 100 i 200 kilometra ispod površine. Magma je ekstremno vruća i neprestano kola, podiže se i spušta kako bi stvorila konvekcijske struje. Konvekcija ujedno vuče zemljine kontinentalne ploče prema dole što pak smanjuje masu tog područja, a to kao posledicu ima i smanjenje gravitacije. 


Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći deo današnje Kanade i severni deo Sjedinjenih Američkih Država. Ploča debela više od tri kilometra prekrivala je spomenuto područje, dok je na lokalitetu Zaliva Hadsona bila debela gotovo četiri kilometra.

Bila je prilično teška i pritiskala je Zemlju prema dole. Hiljadama godina se postepeno topila, da bi pre 10 hiljada godina potpuno nestala.

Međutim, iza sebe je ostavila duboke brazde. Ta se udubljenja polako vraćaju u prvobitni položaj, što kao posledicu ima ovaj fenomen.

Ipak, neka nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obe teorije, a predviđa se da bi za pet hiljada godina ovaj fenomen na tom području mogao u potpunosti da nestane. 

Izvor: Index





Нема коментара:

Постави коментар