21. 2. 2013.

Ljubav prema alkoholu nasledili smo od majmuna


Verovali ili ne, ljubav prema kojoj čašici više datira još od pre deset miliona godina, od zajedničkog pretka koji čovek deli s drugim primatima.

Zagebački bend “Prljavo kazalište” pre više od tri decenije spevao je stih: “Što je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću”. Nauka tvrdi da odgovor dolazi iz teorije evolucije, jer gen za ljubav prema alkoholu pronađen je kod zajedničkog pretka čoveka, šimpanze i gorile.

Još pre deset miliona godina, naši prapreci znali su da uživaju u osećaju opijenosti kad pojedu s grana opalo voće koje se danima fermentisalo na tlu, što je jedan od prvih oblika danas u našem narodu popularne rakije.


One individue čiji je stomak mogao sa uspehom da svari ove trule voćke bolje su se snalazile u svom okruženju, a oni su zatim dalje taj gen prenosili na svoje potomstvo. Nažalost, oni čiji metaboizam nije mogao da stvori enzim elkohol-dehidrogenazu (ADH4) jednostavno nisu mogli da prežive.


Ova teorija mogla bi da objasni zbog čega ljudi, gorile i šimpanze mogu da svare alkohol, dok orangutani i drugi majmuni ne mogu da se nose s posledicama mamurluka.

Izvor: B92




Нема коментара:

Постави коментар