25. 2. 2013.

Žena koja je probala hranu za Hitlera


Margot Voelk je žena koja je više od dve godine degustirala obroke Adolfa Hitlera kako bi bili sigurni da mu hrana nije otrovana, piše Dejli mejl.

Devedesetopetogodišnja Margot 1942. godine evakuisana je iz Berlina i prebačena u selo u Istročkoj Pruskoj gde je bila prisiljena da degustira svežu hranu koja je servirana paranoičnom nacističkom vođi.

Ona je bila jedna od 15 žena koje su bile primorane da probaju Hitlerovu hranu pre nego što je on sam pojede. Gospođa Voelk je uglavnom degustirala sveže voće, povrće, uključujući paprike i grašak.

Ali tek sada je ova starica otkrila da je osećala ogroman strah dok je probala Hitlerova jela tokom Drugog svetskog rata.

Naravno da sam bilo uplašena. Da je hrana bila otrovana ja ne bih bila ovde danas. Bili smo primorani da jedemo , nismo imali izbora“, priča Margot.


Hitler bi se udostojio da proba hranu tek nakon što je svih 15 žena degustiralo sve na stolu, što bi ponekad potrajalo i sat vremena.

Sve je bilo vegetarijansko, najukusnija sveža jela, od parpike do graška, koji su se služila sa pirinčem i salatom. Sve je bilo postavljeno na jednom tanjiru“, dodaje Margot.

Margot nije bila u obavezi da degustira meso ili ribu jer je Hitler bio vegetarijanac.

Nakon degustacije uvek se čekalo sat vremena, kako bi se videlo kako će žene reagovati na hranu, a posle toga bi i lider jeo.

Margot je tokom svog neobičnog posla degustarora živela sa svojom svekrvom izvan štaba sve do neuspelog atentata na Hitlera u julu 1944. godine. Od tog trenutka premestili su je u zgradu u okviru štaba a svoju svekrvu mogla je da viđa samo vikendom.

Kada je Hitler napustio „jazbinu“  u novembru 1944.godine a visoki oficir pomogao joj je da pobegne u Berlin.  Margo je ubeđena da su ostale degustatore ubili Rusi.

Izvor: Vesti net


Нема коментара:

Постави коментар