20. 2. 2013.

Premijer Irske: Žene, izvinite zbog zločina Katoličke crkve


Premijer Irske Enda Keni se javno izvinio hiljadama Irkinja koje su bile primorane da godinama bespaltno rade u perionicama sličnim zatvorima koje je vodila Katolička crkva. Da, to je taj dobri i pošteni zapad, kojem želimo da se priključimo...

Žene koje su boravile u sada zatvorenim Magdaleninim perionicama vodile su 10-godišnju kampanju kako bi navele Vladu da se izvini i plati odštetu radnicama koje su danas žive, a kojih, prema procenama ima, oko 1.000.

Vlada Irske je pre dve nedelje objavila rezultate istrage o ulozi Vlade u nadzoru perionica. Dokazano je da je u 10 perionica radilo više od 10.000 žena i devojčica, u periodu od 1922. do 1996, kada je poslednja zatvorena u Dablinu.

Premijer je rekao poslanicima da su radnice perionica žrtve Irske koja je bila "sklona osuđivanju i netolerantna". Oko 20 nekadašnjih radnica perionica slušalo je njegov govor u parlamentu.

Istraga je pokazala da je država poslala u perionice više od 2.000 žena i devojčica i da su mnoge državne institucije, poput vojske i pojedinih vladinih ministarstava imale ugovore sa perionicama.

Žene su se mogle otpremiti u perionice i zbog najmanjih prekršaja, kao što je neplaćanje karte u javnom prevozu, pokazala je istraga. Većina je, međutim, tamo bila zbog vanbračnih veza, koje je okolina osuđivala.

Istraga je potvrdila i da su policajci imali pravo da devojčicu ili ženu uhapse bez naloga, ako je bila pozvana da se vrati u perionicu ili je pobegla iz nje.

Amesti internešenal je optužio Vladu Irske da je ignorisala žene koje su u njima bile eksploatisane. E to je taj dobri i pošteni ZAPAD kojem težemo...

Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар